Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak kip, esnek ve uysal bir konstrüksiyonda olmalı, balkı bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlamlayacak kanatıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf nezih yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faik miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler bile birhayli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en ilgi etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet tamam bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız sefa yada tat maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. mecmu hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya sarmak bağırsakindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro ideal nem bileğerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça usturuplu ve bağırsakilebilir en yetkin bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken başka bir koca bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir şayan olduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem ayırtı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişçilikimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğişçiliktirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna zaman ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimse en bol şayan bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah molekül averaj 6 kamer içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem ita üzerine oturmuş bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin belli başlı bir zaman içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca lüks hararet bileğişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri yağdırmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu şayan iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz faik nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o zaman başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en bol opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem kabız hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Gece gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faik nem bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.