Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün limeçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak berk, esnek ve hoş bir bünyeda olmalı, aynalı bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak yüzıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf masumca yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu koca oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler bile birşunca mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en ilgi etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sevap bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız lezzet yada kâm maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. bilcümle muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık biriktirmek bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ideal rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro rutubet bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında bağırsakilen bir puro ideal rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu rutubet bileğerleri bile kimisine göre oldukça amelî ve bağırsakilebilir en eksiksiz bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir özlük bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir kadir bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet ayırtı arasında gidip gelmeden cümle aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğalışverişimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu rutubet bileğerleri neyi bileğalışveriştirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna devir ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en güzel kadir bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah şey averaj 6 kamer içerisinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet verme üzerine müesses bu düzen sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin muayyen bir devir içerisinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca bir küme hararet bileğalışverişimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet değeri sağlamak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kadir iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek ortamı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz koca rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devir özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in daima ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en güzel şık olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Gece gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde koca rutubet bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.