Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün kesimçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak muhkem, esnek ve hoş bir gestaltda olmalı, oflaz bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlamlayacak taçıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf masum katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey erdemli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler bile birfena kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en ilgi etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet harbi bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada lezzet maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. parçalanmamış saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve içime hazır çelişmez olmak içindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada içilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça yaraşır ve içilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken özge bir özlük bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir fehamet olduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden hepsi aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğemekimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğemektirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna hin ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en kazançlı fehamet bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız husus vasati 6 kamer içinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine yerleşmiş bu tip sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için belirli bir hin içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca lüks alev bileğemekimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti kurmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu fehamet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz erdemli nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile baş başa yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en kazançlı tutum olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem kabız hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Gece gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde erdemli nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.